Aftenbladet.no: Hver fjerde boligkjøp klages på

Disse feilene er de dyreste ikke å finne. Dette må du sjekke på visning.

Hvert fjerde boligkjøp ender med klager til forsikringsselskapene. Sintef mener mange boligeiere har dårlig innsikt i hva de bør sjekke og vite om boligene før de handler.

Det er risikosport å kjøpe bolig i Norge, mener Sintef.

Det er forskjell på hva boligkjøperne klager på. Johan Gåsbak, seniorrådgiver for Sintef Byggforsk, sier de forventningene stiger hvis man har kjøpt nytt.

Vannlekkasjer og bad

- En gjenganger er bad. Men så har vi også lekkasjer på terrasser, balkonger, takvinduer, og uregelmessigheter i ytterkonstruksjoner og kjellere. Vannlekkasjer og problemer med vann er ofte årsaken til at det blir saker, sier Gåsbak.

Sakene handler ofte om manglende eller gale opplysninger fra selger.

Snakk med fagfolk, anbefaler Gåsbak. Større bruk av hjelpere i kjøpssituasjonen, og mer tid i salgssituasjonen, kunne bedret situasjonen. 

- Det er store beløp det krangles om, rettsaker er dyre. Det er en påkjenning å havne i retten, sier Gåsbak.

Skal du kjøpe bolig?

Sintef Byggforsk har nylig gitt ut en visningsguide «På visning», der de går gjennom hva man som bør sjekke før man kjøper.

Det er tre store spørsmål du søker svar på når du er på visning, ifølge boken. «Må det byttes eller repareres? Blir det dyrt? Blir det vanskelig?»

Vinne frem med krav

Det er to hovedveier for å vinne frem med krav etter boligkjøp, ifølge Dag Are Børresen i Help Forsikring.

- Hvis boligen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen kunne regne med ut fra kjøpesum og forholdene ellers. Det er da snakk om skjulte feil som ingen trenger å ha visst om. Tommelfingerregel: Jo nyere og flottere bolig, jo mindre skal til for å få medhold.

- Det skal mindre til å vinne frem med krav hvis du kan sannsynliggjøre at selger har holdt tilbake opplysninger du burde ha fått før du la inn bud. I tillegg er det avgjørende at du, objektivt sett, ville handlet annerledes om du hadde riktig kunnskap. Det vil si at du hadde lagt inn et lavere bud, eller latt være å by.

- Hvor lite eller mye som skal til, avhenger av hvilke forventninger som er skapt i prospekt, på visning, i den konkrete saken. Normalt snakker man om mer enn en sprukken flis på badet. Derfor er det viktig å finne ut hva som er årsaken til at flisen er sprukket. Ligger det en fuktskade bak, kan det være en alvorlig sak, likevel.  Derfor er det viktig å finne ut hvem som har bygget badet, og når dette ble gjort.

Les hele saken her