Bodonu.no: Det er egoistisk, respektløst og på grensen til grådighet!

«Hybel til leie for student som reiser hjem i helgene». Det er en annonsetekst mange lar seg provosere over.

Leteprosessen etter hybel er for mange studenter ferdig, og mange er ennå på jakt. Leiemarkedet i Bodø er nemlig svært trangt . Prisene er høye i forhold til stipendet og det er mange om beinet. Derfor lar mange seg irritere over utleiere som krever at studenten som flytter inn forlater hybelen i helgene.

Sjokkert og forbannet

Beate Mikalsen er én av dem. - Jeg har en datter som går andreåret på videregående skole. Heldigvis kan hun bo hjemme. Jeg har lenge følt meg både sjokkert og forbannet over at flere som leier ut forlanger at leietaker ikke er der i helgene, spesielt nå som jeg har en datter som kunne vært i den leiesituasjonen selv, sier hun.

- Leietaker går for langt

Ifølge advokat i Help, Thomas Nygaard , har man i utgangspunktet total bruksrett når man leier en bolig eller en hybel. - Min klare oppfatning er at utleier går for langt om han eller hun krever at leietaker reiser bort i helgene, sier han til Bodonu.no. - Partene står i utgangspunktet fritt til å regulere bruken nærmere, men en slik avtale vil være i strid med utleiers sentrale ytelse – å stille husrommet til leietakers disposisjon.

Vanskelig å bryte signert kontrakt

Dersom årsaken til kravet er at utleier ønsker ro i helgene, bør man heller løse det på andre måter, mener Nygaard. - Om helgero er utgangspunktet for dette, bør det løses via andre bestemmelser i avtalen. Utleier har leid ut en del av boligen sin, og må står for det.

- Hva kan en student gjøre, juridisk sett, om han eller hun er i denne leiesituasjonen?

- Har man først inngått en leieavtale, er det lettere sagt enn gjort å bryte den avtalen. Man kan si at man synes det har gått for langt, be om å få stryke det punktet eller høre om man ikke kan bli enige om andre bestemmelser. - Men jeg vil oppfordre alle leietakere til å ta dette opp med husleier og si at dette ikke er noe man har anledning til, avslutter advokaten.

Les hele saken på Bodonu.no