DN.no: Advarer mot utleiefellene

Da Christopher Amundsen skulle flytte ut av bofellesskapet, trakk utleieren penger direkte fra depositumet. – Uryddig, sier advokaten hans. Forbrukerrådet advarer mot flere mulige utleiefeller i rushet før studiestart.

Når studiestart nærmer seg, brer ofte desperasjonen seg blant studenter og andre som skal inn i utleiemarkedet. Christopher Amundsen (25) takket ja til husrom uten å gå på visning, siden han bodde i Kristiansand og trengte et sted å bo i Oslo. Bildene i annonsen til Frogner Boligutleie så bra ut.

– Utleieren virket lovende, sier 25-åringen. Men leieforholdet endte på advokatkontoret.

Brukte av depositumet

Da Amundsen skulle flytte ut syv måneder senere, begynte Frogner Boligutleie å spise av depositumet hans. Selskapet trakk ham for flere visninger på 1500 kroner. Amundsen gikk til advokat, som varslet søksmål for å få ut pengene han mente Amundsen hadde krav på. Til slutt kom partene til enighet om et sluttoppgjør der han ble belastet for færre visninger.

– Vi oppfatter dette selskapet som meget useriøst, sier advokat Kathrine Hagen Finrud i Help Forsikring.

Hun trekker frem flere forhold hun mener er kritikkverdige: ulovlig bruk av depositumskonto, fakturering av visninger og en kontrakt som kunne påført leietager store tap.

Ansvarsbombe

Help-advokat Finrud mener Amundsens kontrakt er ubalansert til utleiers gunst. Hun er kritisk til flere formuleringer i kontrakten og viser blant annet til ansvarsforholdet rundt vedlikehold. I kontrakten fremgår det blant annet at leietager «har ansvaret for det vanlige vedlikeholdet, dvs. innenfor boligens fire vegger». Utleieren avviser kritikken om at kontrakten er en potensiell ansvarsbombe.

– Kontrakten er en potensiell ansvarsbombe i et utleiemarked som er så presset at mange er glade for å få et rom. Leietager får en del plikter som gjør at de kan bli stående ansvarlig for tilfeldige skader og vedlikehold. Formuleringene er ekstremt uryddige og på grensen til å være ulovlige, sier Finrud.

Les hele saken fra Dagens Næringsliv her