Dagbladet: Slik sikrer du deg ved samlivsbrudd

Samlivsbruddet fører ofte til krise i privatøkonomien. Dette bør du ha oversikt over for å unngå det.

I fjor ble det registrert nær 10 000 skilsmisser og 11 000 separasjoner, ifølge Statistisk sentralbyrå. I tillegg kommer mange brudd på samboerskap, som ikke registreres. For å sikre deg økonomisk ved samlivsbrudd, er du nødt til å ta grep under samlivet. Etter bruddet er det mindre du kan gjøre. Ekspertene Dagbladet har snakket med, tror det fremdeles er lite kunnskap om dette blant folk flest.

Her gir ekspertene råd, og advarer mot hvilke feller du kan gå i som kan gi økonomiske problemer ved samlivsbrudd. Fordeling av boligverdier er ofte det som utgjør mest penger. Dagens boligmarked gjør også at et samlivsbrudd blir ekstra tøft.

Ekteskapsloven regulerer den økonomiske delingen ved skilsmisse. Men når samboere går fra hverandre, er det få regler. Derfor er det helt sentralt å ha en oppdatert samboerkontrakt, anbefaler ekspertene. Samboerkontrakten bør inneholde en oversikt over eiendelene av størst verdi og si noe om hvem som eier hva. Dessuten bør den regulere hvordan eiendeler i sameie skal deles ved dødsfall eller samlivsbrudd, er advokat Christensens råd.