Dagsavisen: Planlegg arveoppgjøret

Verden går videre når den ene dør, men få av oss tenker på hva som skal skje da. Ingrid (58) og Odd Vattekar (65) fra Stabekk har ordnet opp for den lengstlevende av dem og for barna.

De har vært gift i 12 år, men har ingen felles barn . Derimot har begge to barn hver fra tidligere ekteskap. – Helt fra vi giftet oss har vi vært klare på at vi måtte få sikre barna våre og den lengstlevende av oss når den ene faller fra. Likevel tok det tid før vi kom i gang med prosessen, sier Ingrid.

Barna sikret

De hadde to viktige mål med prosessen. Det ene var å sikre at særkullsbarna får arven fra sitt opphav, det andre var å sikre at den lengstlevende skulle kunne fortsette å bo i leiligheten uten å måtte overlate ting i den til den andres barn eller kjøpe dem ut.

Når testamentet skal skrives

Advokaten Birgitte Schjøtt Christensen i Help Forsikring er spesialist på arverett og bisto Ingrid og Odd Vattekar i å sette opp testamentet . Hennes råd i slike tilfeller er at testamentet stiller vilkår til lengstlevendes rådighet, for eksempel at vedkommende må bo der selv, og plikter å betale alle løpende utgifter og vedlikehold. Dessuten bør lengstlevende være hindret fra å pantsette eller overdra eiendommen til ny eier uten arvingenes samtykke, og dette bør tinglyses.