Dagsavisen.no: Det lønner 
seg å klage

Først da snøen smeltet oppdaget det unge paret at støttemuren i hagen var i ferd med å rase ut. Utbedringene ville koste dem rundt 100.000 kroner.

Fakta om Boligkjøperforsikring
Ble lansert som mottrekk til selgers eierskifteforsikring, og formidles bare via eiendomsmegler - og da kun ved boligkjøp. Man betaler en engangssum som varierer med hustype (fra ca. 4.000 til 9.000 kroner), og får til gjengjeld fri tilgang på advokathjelp, og håndtering innen rettsapparatet, ved klage på kjøpt bolig. Help Forsikring var lenge eneste selskap som solgte boligkjøperforsikring i Norge, men DNB Eiendom har begynt å selge boligkjøperforsikring fra Norwegian Broker - d.v.s. de samme som leverer eierskifteforsikringen DNB selger.

– Da vi først var her på visning, i mars 2012, var det masse snø og dårlig brøyta. Vi hadde med oss folk som kunne mer om huskjøp enn det vi gjorde, og gikk gjennom alt det innvendige i huset veldig nøye. Det samme gjelder prospektet fra megler og boligsalgsrapporten. Men muren i hagen, som holder på plass fyllmassene ved siden av huset, der det blant annet er biloppstillingsplasser, ble det ikke skrevet noe om, forteller Cathrine Sellevold Eide (25).

Mye forlangt

De strakte seg langt økonomisk for å få tilslaget på halvparten av tomannsboligen på Orkidehøgda i Mjøndalen. Så da snøen til slutt smeltet langt utpå vårparten i 2012, fikk de seg litt av en overraskelse da den tidligere nevnte støttemurens tilstand kom for en dag. Det var nemlig innlysende at muren, som består av betongelementer, var i ferd med å gi etter.

Nå ble også Cathrines pappa, Jan M. Eide, involvert i saken. Han tok kontakt med selskapet som i sin tid takserte eiendommen, for å spørre om hvorfor ikke muren var nevnt i noen av salgspapirene.

Hell i uhell

Nærmere undersøkelser med ny takstmann og lokale entreprenører viser at fyllmassene bak muren ikke er drenerende nok og må byttes ut. Ellers vil hele platået, inkludert eventuelle parkerte biler, kunne rase nedover skråningen og over i naboens hage. Prisoverslaget for utbedringene ligger på nesten 100.000 kroner.

– Før vi kjøpte ble vi informert om Helps boligkjøperforsikring, og som unge, nervøse boligkjøpere turte vi rett og slett ikke å la være. Jeg syntes det var litt dyrt, men er i dag veldig glad for at vi kjøpte forsikringen. Ellers hadde vi aldri kunnet ta denne saken til retten og pengene ville ha vært tapt, sier Sellevold Eide.

Full seier

Hun er ikke alene om det synet. Etter at det ble vanlig for husselgere å kjøpe eierskifteforsikring, har kjøperne stilt med svakere kort ved funn av feil og mangler. Sellevold Eide og Bergene Karlsen kom da heller ingen vei med sin klage i Forliksrådet. Men siden Helps advokater likevel mente det var hold i saken deres, ble den brakt videre til Eiker, Modum og Sigdal tingrett. Her fikk de to fullt medhold. Retten tilkjente de unge huskjøperne både utbedringskostnader og forsinkelsesrenter, mens motparten ble dømt til å betale saksomkostningene.

– Vi gjorde jo ikke dette for å øke verdien av eiendommen, men for å forhindre en farlig situasjon. Og det haster, for muren har flyttet seg minst 30 centimeter bare siden vi overtok huset, og lener seg nå på dukkestua nedenfor, sier huseier Sellevold Eide, som er mektig lettet over at hun slipper å søke om enda mer lån – for at eiendommen skal få den standarden de i utgangspunktet trodde den hadde.

Les hele saken på Dagsavisen.no