Dine Penger: Arveavgiften er borte, men ikke helt fritt frem

Arveavgiften forsvant ved nyttår. Men det betyr ikke at all arv kan deles fritt ut. Her er fellene du må unngå.

Borte

Det er ikke ofte en hel avgift forsvinner, men det skjedde mens rakettene gikk til værs nyttårsaften. Da ble arveavgiftsloven opphevet, og dermed arveavgiften fjernet. Dermed er det ingen avgift på arv ved dødsfall, eller ved gaver og forskudd på arv. Det betyr for eksempel at besteforeldre avgiftsfritt kan gi støtte til bolig til sine barnebarn.

Arvereglene består. Men samtidig som arveavgiftsloven ble borte, består de vanlige arvereglene. Dermed er det en del regler som begrenser hvor mye besteforeldre og foreldre kan dele ut av sine midler.

Eller regler som for eksempel sier at samboere ikke arver alt. Under finner du de viktigste reglene som kan begrense arv og forskudd på arv.

Samboere: Pass på arvefellen

Arverett? Advokat Birgitte Schjøtt Christensen i Help forsikring minner samboere på at de må sjekke om de har arverett etter hverandre, eller sikre seg med samboeravtale og testament.

Men selv om arveavgiften forsvinner, kan ikke samboere gå rundt og tro at de får arve den andre hvis samboeren dør. – Det hjelper ikke om arve avgiften faller bort, om en ikke har arve rett, presiserer advokat Birgitte Schjøtt Christensen hos Help.

Det er bare samboere som har, har hatt eller venter felles barn, som har lovbestemt arverett etter hverandre og da bare til 4 ganger grunnbeløpet = 340.980 kroner i år. Dette er i mange tilfeller lite: – Disse – og alle andre samboere – vurdere å tilgodese hverandre ved gjensidig testament, sier Schjøtt Christensen. Med testamentet vil man kunne øke arveretten.

Les hele saken på Dine Penger