Dine Penger: Huset var støttet opp av togskinner

Da boligkjøperen tittet ned i krypkjelleren, fant hun ut at huset hun hadde kjøpt, sto støttet opp av en togskinne.

Huset var støttet opp av togskinner

En kvinne kjøpte hus fra 1970 som var påbygget i nyere tid. Hun fikk problemer med setningsskader på grunn av magefull bæring i grunnmuren og støttekonstruksjonen under. Da hun presset seg ned i en luke til krypkjelleren oppdaget hun at huset var støttet opp på en noe utradisjonell måte: det var blant annet bruk togskinner, en gammel biljekk, vedkubber og lecastein.

- Du får jo helt sjokk og føler deg veldig lurt. Å forhandle med et eierskifteselskap er heller ikke veldig lett, sier eieren. Hun fikk til slutt 675.000 kroner i erstatning fra eierskifteforsikringsselskapet.

Nyere boliger

Også Dag Are Børresen i Help, som selger boligkjøperforsikringer , peker på bad og fukt som et hyppig utgangspunkt for uenigheter.

- Etter badet er det flest taklekkasjer og kjellere med fuktskader, i hovedsak etter sviktende drenering. Feil ved el-anlegg er også vanlig, sier han. Han mener det er en vanlig misforståelse at eldre hus havner oftere i retten enn de nyere.

- Det er avstanden mellom kjøpers forventning og hva hun eller han faktisk får som skaper konflikt, og her er de nye eller rehabiliterte boligene overrepresentert, sier han. - Den vanligste årsaken er ufagmessig oppgradering og upresise opplysninger om boligens tilstand.

Les hele saken her