Dine Penger: Se opp for visningsfellene

Når du går på visning, må du sjekke nøye i boligen du ser på. Minst like viktig er det å lese papirene du får, råder eksperter.

Les nøye!

Minst like viktig som å se seg om på visning er det å lese papirene du får utdelt. For informasjonen som står der kan være avgjørende for hva du som boligkjøper kan forvente av boligen.

– Det er ofte de kjedeligste dokumentene – de minst glansede – som boligsalgsrapport og egenerklæring , som er de viktigste, sier advokat Dag Are Børresen i HELP Forsikring. HELP selger boligkjøperforsikring og bistår boligkjøpere i klagesaker når man mener at man ikke har fått det man har blitt lovet.

De aller fleste boliger selges i dag «som de er». Det vil si at du som kjøper overtar ansvaret for alle feil på boligen. Selgeren kan i noen tilfeller bli ansvarlig for veldig alvorlige feil, men det skal en del til. (Reglene står i avhendingsloven, § 3-9 .)

Og det er her takst, boligsalgsrapport og egenerklæringsskjemaet kommer inn. Dette er informasjon gitt av takstmann og selger. Og informasjonen som er gitt her regner man i klagesaker for at du har fått. Enten du har lest den eller ikke.

– Er det ett råd vi skal gi, så er det at man som kjøper må lese alle dokumentene man får utlevert. Nøye! Det er trist når noen ringer og klager på noe, og vi finner opplysninger i papirene som avslører det de klager på, kommenterer Børresen.

Fukt, fukt, fukt.

En gjenganger i erstatningssaker etter boligsalg er fuktskader. Enten knyttet til bad, tak, eller grunnmur. – Det folk skjønner minst av i boligtvister, er at bad som ser helt fine ut, kan inneholde store feil, forteller Fredrik Paulsen fra Help Forsikring.

Er rommene lovlige?

Børresen mener det bør ringe en bjelle når disp.rom-betegnelsen dukker opp i prospektet:

– Spør om hvorfor det ikke står soverom, eller stue! Hvis det ikke er godkjent, hva skal til? Mangler bare søknaden, eller er det ikke mulig å få det godkjent? Og hvor dyrt blir det? For det kan bli dyrt. For å få godkjent rom som oppholdsrom er det en rekke krav i forskriftene, ikke bare til synlige forhold som lys og rømning, men også isolasjon, ventilasjon med mer.

Les hele saken på Dinepenger.no