Dine Penger: Slik gifter du deg best for å gjøre en skilsmisse enklere

Forbrukerøkonom og advokat advarer gifte par mot å ta for gitt at de står på trygg økonomisk grunn. Sjekk reglene, delingsfellene og grepene som kan sikre deg.
Dine Penger: Slik gifter du deg best for å gjøre en skilsmisse enklere

- Ekteskapet vil ta slutt, det er bare et spørsmål om tid. Enten blir dere skilt, eller så vil én av dere dø, sier advokat Birgitte Schjøtt Christensen til Dine Penger.

Hun er fagansvarlig for familie-, barne- og arverett i HELP, og har lang erfaring med skilsmisseoppgjør.

23.410 par giftet seg i 2013. Samtidig ble 9736 par skilt, mens det ble tatt ut 10.912 separasjoner, viser ny statistikk fra SSB.

Andelen havarerte ekteskap har sunket jevnt og er nå på sitt laveste nivå på mange år.

Rettferdig deling?

Den største forskjellen på samboerskap og ekteskap er det såkalte likedelingsprinsippet: Ved en skilsmisse skal dere i utgangspunktet dele på godene, med mindre dere aktivt avtaler noe annet (ektepakt med særeie).

Delingen skjer ved at bruttoformuen til hver av dere summeres, gjeld trekkes fra, og det som er igjen deles likt mellom begge.

Sandmæl tror delingsregelen får mange nygifte til å lulle seg inn i en falsk trygghetsfølelse.

- De sidestiller lik deling med rettferdighet, og dermed trygghet for begge parter. Men det kan fort bli en økonomisk felle, sier Sandmæl.

Tapte hundretusener

Det kan advokat Christensen skrive under på.

- Vi hadde en sak med en håndverker som kjøpte hus med ektefellen. Da de gikk fra hverandre var huset verdt to millioner, mens boliglånet var redusert til 500.000, sier Christensen.

Med lik deling ga det 750.000 kroner på hver. Det var bare ett problem:

- Det viste seg at han hadde en konkurs bak seg og en løsgjeld på 800.000 fra tidligere. Når vi trakk denne gjelden fra hans netto boligverdi, stod han med 50.000 kroner i minus. Det endte med at kona måtte dele sine 750.000 kroner på to og overføre halvparten til ham, forklarer advokaten.

Les hele saken her