Fvn.no: Bilen var tilgriset og kjørt 60 mil

Da Kristian Konszky hentet bilen etter ferdig reparasjon, var den kjørt flere titalls mil og var tilgriset i baksetet. Abrahamsens Auto beklager tilgrisingen, men mener den omfattende kjøringen var avtalt og ble utført etter arbeidstid for å spare kunden for utgifter.
Fvn.no: Bilen var tilgriset og kjørt 60 mil

Da jeg hentet bilen på verkstedet, ble jeg satt helt ut. Det var smeltet sjokolade og iskremkjeks i baksetet, og brus på gulv, seter og i taket, forteller Kristian Konszky til Fædrelandsvennen. - Det var tydelig at det hadde sittet unger i baksetet. Midtkonsollen var også løs, og de to sigarettennerne var ødelagt, fortsetter bileieren.

Konszky hentet i sommer sin Citroën C4 2010-modell etter en reparasjon hos Abrahamsens Auto i Sørlandsparken. Bilen hadde en elektrisk feil det var vanskelig å finne ut av. Siden Konszky er sjømann og på jobb fire uker i strekk, lot han bilen stå på verksted i jobbperioden så det var god tid til å finne ut av feilen.

Tok bilder

- Jeg tok bilder av bil og kilometerstand før jeg leverte den da jeg tidligere har hatt en dårlig opplevelse på samme verksted. Da jeg var kommet over sjokket over griseriet, oppdaget jeg at bilen var kjørt 60 mil og hadde passert bomringen minst sju ganger, sier Konszky som hevder at han ikke var blitt opplyst om dette i forkant.

Kundemottaket ved Abrahamsens Auto beklaget, ifølge Konszky, veldig for at bilen var tilgriset og tilbød seg å ordne opp i dette. - De mente imidlertid at bilkjøringen var vanlig praksis, og noe man måtte gjøre for å provosere fram feilen, sier Konszky.

Kontaktet advokat

Konszky sier han mottok tilbud om en ekstra vask - etter at første vask ikke opplevdes tilfredsstillende - og neste service gratis som kompensasjon for tilgrisingen av bilen.

Dette godtok han ikke ettersom han mente et eventuelt verditap som følge av kjøring og tilgrising ville kunne komme opp i 25- 30.000 kroner. Han sier saken til slutt ble løst da advokat ble kontaktet og forteller at løsningen innebar at hele regningen for oppholdet ble slettet, neste service var kostnadsfri, bilen skulle vaskes grundig hos uavhengig bilvaskfirma og personlige eiendeler som ble borte under verkstedoppholdet, skulle erstattes.

- Godt eksempel på uakseptabel service

Kristian Konszkys advokat mener saken er et godt eksempel på hva du ikke trenger å finne deg i som kunde. - Vår klient hadde et personlig forhold til bilen sin og følte seg krenket da han fant ut at bilen var kjørt privat av verkstedets ansatte, sier advokatfullmektig Mariann Holtskog Landsverk i Help Forsikring.

Hun forteller at det først og fremst var den private bruken, deriblant barnehagekjøring og spising i bilen, klienten reagerte på. Hun mener måten å unngå dette på for andre er å inngå skriftlige avtaler med verkstedet i forkant om hva som skal gjøres. Avtalen bør også inneholde et pristilbud.

- Tilbyr ikke verkstedet dette selv, kan kunden selv følge opp med en e-post etter telefonsamtalen. Kunden bør også gjennomgå bilen med verkstedet for å sjekke at det som var avtalt faktisk er utført. Ved feil bør verkstedet kontaktes så raskt som mulig, med krav om at feilene rettes, sier hun.