- Lett for å gå i «penger-rett-i-dass-fellen»

For mange kvinner kan det bli svært dyrt å droppe samboerkontrakt, advarer økonomieksperter. For Nora og Aleksander gikk det bra - uten kontrakt.

- Jeg husker at jeg så på en sånn samboerkontrakt, sier Aleksander Aas.

- Ja, vi begynte jo å skrive den, legger Nora Rieber-Mohn til.

Mindretallet har kontrakt

De er langt fra alene. Kun 22 prosent har en samboerkontrakt, viser Statens institutt for forbruksforsknings (SIFO) ferske rapport «Økonomisk likestilling blant gifte og samboende».

For samboere uten kontrakt er det ingen lovverk når det gjelder fordeling av verdier ved et brudd. 

- Det er nedslående at bare 22 prosent har samboeravtale. Hvis den ene bare flytter inn hos den andre, og så blir hjemme med barna, er det ikke gitt at boligen eies i sameie. Mange samboere tror feilaktig at samliv medfører sameie, eller at samboere og ektefeller er likestilt. Dette vet de ikke så mye om så lenge samlivet består, sier advokat Birgitte Schjøtt Christensen i Help Forsikring.

Penger-rett-i-dass-fellen

I SIFO-rapporten kommer det frem at kvinner i stor grad betaler for daglige utgifter som mat, klær og ting til hjemmet, mens menn i større grad står for de store utgiftene som boliglån og kommunale utgifter.

 - Kvinner påtar seg ansvaret for å opprettholde dagliglivet. De kjøper gaver til jul og får hjemmet til å fungere. Store viktige utgifter som boliglån, forsikring, pensjonsparing er menns domene, sier forsker Elling Borgeraas i SIFO, som har laget rapporten.

Ifølge daglig leder Agnes Bergo i rådgivningsselskapet Pengedoktoren er fordeling av utgifter ekstremt viktig for samboere uten kontrakt.

- Det er sagt at samboende kvinner har lett for å gå i en felle som blir kalt for «penger-rett-i-dass-fellen». Det går på at mannen gjerne betaler de store kapitalgjenstandene, mens kvinner betaler gardiner, mat og dopapir, altså penger rett i dass, sier Bergo.

Likestilt

Både Aas og Rieber-Mohn tror at grunnen til at de ikke opplever uenigheter når det gjelder fordeling av verdier er at de har hatt relativt lik inntekt.

-Fordelen mellom oss to, er at vi er ganske økonomisk likestilt. Det er ikke noen stor forskjell, den største forskjellen var min egenkapital, og den har vi kontroll på, sier Rieber Mohn.

Imidlertid tror Aas han vil skrive en kontrakt dersom han skal inngå et nytt samboerskap.  

- Jeg tenker samtidig at om jeg treffer en ny nå hvor jeg betraktelig har mer økonomisk overtak, hadde ønsket å skrive en samboerkontrakt for at det skal være rettferdig for henne. Det er en beskyttelse der for den andre parten som gjør at man kan unngå en krangel dersom noe skulle skje. Når man har barn er det jo enda viktigere, sier han.

Les hele saken på dn.no