Bruk av kort i utlandet

Når man bruker et betalingskort i utlandet får man ofte muligheten til å velge om man vil betale i lokal valuta eller i norske kroner.

I butikk får man ofte et spørsmål fra betjeningen eller man må velge mellom én av to betalingsterminaler. Ved uttak i minibank viser valget seg ved at man kan velge å ta ut penger med eller uten "conversion" (omgjøring/veksling).

Vi anbefaler at man betaler i lokal valuta eller tar ut penger uten (without) "conversion". Velg derfor bort tilbudet om å betale i norske kroner eller få beløpet omgjort.  

Betal i lokal valuta

Slike vekslingstjenester fra butikker eller banker er et fordyrende ledd som medfører at du risikerer å bli belastet en mye høyere kurs enn det din egen bank eller kortutsteder ville belastet deg. I løpet av en lang ferie kan du derfor spare store beløp på å betale i lokal valuta, fremfor norske kroner. 

Det er ingen forbud mot å tilby slik valutaveksling og derfor inntil videre opp til forbrukerne om de vil benytte seg av det eller ikke. Forbrukermyndighetene i Norge og flere andre land jobber for å få til et forbud mot denne typen vekslingstjenester som er omtalt som legal scam (lovlig svindel) av den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC.

Simen G. Kleveland

Fagansvarlig kjøpsrett/advokat MNA, HELP-advokatene

Rådene vi gir her er generelle, og kan ikke automatisk brukes i en bestemt sak. Har du behov for å drøfte enkeltsaker, anbefaler vi at du engasjerer advokat.
Selv om vi ikke kan gi saksbehandling her, kan vi kanskje skrive om "ditt" tema neste gang. Bruk kommentarfeltet nedenfor, eller skriv til tipsoss@help.no.

Kontakt oss på 22 99 99 99 eller post@help.no