Hopp til innhold
Min side - meld sak

Den store dagen – overtakelsen!

Overtakelsestidspunktet er bestemt i kjøpekontrakten. Det er mye du bør tenke på denne dagen. 

Det som skal skje på overtakelsen, er at du skal sjekke om eiendommen er i samsvar med kjøpsavtalen. Husk at overtakelsen som regel er første gang du ser boligen uten møbler, og det er nå du har sjansen til å undersøke skikkelig. 

Hør podkasten om overtakelsen

Overtakelsesprotokollen

På overtakelsen skal du fylle ut overtakelsesprotokollen. Dette er mye mer enn et skjema for utfylling av strøm- og vannmåler. Hvis eiendommen ikke er i tråd med hva dere har avtalt slik du forstår det, må du anmerke dette i overtakelsesprotokollen. På den måten dokumenterer du at du ikke automatisk aksepterer boligens tilstand.

Eksempel på anmerkning i protokollen

La oss si at du oppdager fuktskjolder på en vegg i rommet ved siden av badet. Det passer sjelden å gå løs på veggen med en gang, men du kan isteden gjøre en anmerkning i protokollen, for eksempel slik: 

"Det er fuktskjolder på soveromsveggen bak badet. Dette vil bli undersøkt nærmere, og det tas forbehold om å reklamere på dette når nærmere undersøkelser av skadenes årsak og omfang er klarlagt."

Tilbakehold er mulig

Det er også i overtakelsesprotokollen at du eventuelt instruerer megler om å holde tilbake et beløp. Beløpet må stå i forhold til hva du tror det vil koste å utbedre avviket fra avtalen. Du får ingen større rett om du holder tilbake penger, enn om du ikke gjør det. Dette er kun en økonomisk sikkerhet for kjøper hvis kjøper har mistanke om at selger ikke vil være i stand til å dekke et mulig krav. 

Selger kan være uenig

Kjøper har rett til å ta hvilke forbehold han ønsker i overtakelsesprotokollen. Selger kan ikke hindre dette, men selger kan godt være uenig i at kjøpers anmerkning er noe å bry seg om. Da kan hun eller han gjerne skrive i protokollen at "selger en uenig i at fuktmerkene er et avvik fra kontrakten". 

Til slutt legger vi til at i de fleste tilfeller gjennomføres overtakelsen helt uten overraskelser. 

Lykke til med overtakelsen!

Juridisk orbok