Hopp til innhold
Min side - meld sak

Det er tid for å skifte til vinterdekk

Det har begynt å bli kaldere, og det er på tide å skifte til vinterdekk. Men før du bytter dekk, bør du sjekke om de oppfyller gjeldende krav og at de ikke har gått ut på dato.

Mønsterdybde

De fleste er stort sett flinke til å sjekke mønsterdybden, som for vinterdekk skal være minimum 3 millimeter (NAF anbefaler 4 millimeter).

Mønsterdybden skal være over minimumskravet på 75 prosent av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets. Kjøring med dekk som ikke oppfyller lovens minstekrav øker faren for trafikkuhell og kan resultere i et gebyr på 750 kroner per dekk.

Dekkenes alder

Alderen kan ha stor betydning for hvordan dekkene oppfører seg og sitter på underlaget.

Gummi, som er materialet dekkene er laget av, er ferskvare, og har derfor en utløpsdato. Etter hvert som gummien eldes og utsettes for sollys, salt osv., blir gummien hardere og sprøere. Dette resulterer i dårligere grep og en lengre bremselengde. Uavhengig av mønsterdybde bør de fleste dekk skiftes etter ca. fire til fem sesonger. Når det er sagt, er det viktig at man ikke ser seg blind på produksjonsdatoen. Er dekkene lite slitt og gummien ikke virker tørr, sprø og hard så kan dekkene fremdeles ha noen sesonger igjen. Dette gjelder særlig dekk fra store produsenter som eksempelvis Nokian, Continental, Pirelli osv. Er du i tvil, kan du ta kontakt med en dekkforhandler.

Du kan enkelt se hvor gamle dekkene er ved å se på produksjonsdatoen som er stemplet inn i dekksiden. Dette stempelet består av fire tall etter hverandre i en oval figur eller rektangel. Tallene står for produksjonsuke og produksjonsår, og vises eksempelvis slik

De to første tallene står for ukenummeret dekket ble produsert, her uke 34. De to siste står for årstallet, her 2012.

Dekk som er eldre enn 1. januar 2000 har en trekant i koden som illustrerer 1990-tallet. Tallet som står sammen med trekanten viser hvilket år på 1990-tallet det er produsert.

Er dekkene dine fra 1990-tallet er det nok uansett på tide å bytte dekkene.

Piggdekk

Bruker du piggdekk, kan du legge om til piggdekk fra og med 1. november og ha dem på frem til første søndag etter 2. påskedag. Bor du i landets tre nordligste fylker, kan du ha piggdekk fra 16. oktober til 30. april. Husk å sjekke dekkenes alder og at piggene ikke er slitt ut eller mangler. 

Sjåførens ansvar

Uansett om du bruker piggfrie dekk eller piggdekk er det sjåførens ansvar å ha riktige dekk på bilen. Du må derfor alltid vurdere hva slags dekk du trenger der du skal kjøre. Dette går foran tidsfristene ovenfor.  

God tur!