Hopp til innhold
Min side - meld sak

Endring i årsavgift for kjøretøy

Fra 2018 blir årsavgift endret til trafikkavgift. 2017 er siste gang du betaler årsavgift for kjøretøy.

Fra 1. januar 2018 skal du i stedet betale trafikkforsikringsavgift til ditt forsikringsselskap som i sin tur betaler avgiften inn til staten. Avgiften vil komme i tillegg til din forsikringspremie til forsikringsselskapet og betales på samme faktura som forsikringen.

Nye faktureringsmuligheter

Trafikkavgiften blir altså fakturert sammen med ansvars- og/eller delkasko/kaskoforsikringen. Det betyr at du får færre fakturaer å forholde deg til. Avgiften vil ha samme nivå og struktur som dagens og vil ikke påvirke bonus eller prisen på din forsikring.

Den største forskjellen fra tidligere er at beløpet nå kan fordeles utover året etter hvilken faktureringsavtale du har med forsikringsselskapet. Betaler du alt samtidig, kan du gjøre det samme når endringene trer i kraft, men dersom du betaler hvert kvartal deles trafikkavgiften (tidligere årsavgiften) opp i fire like store beløp.

At beløpet kan deles opp er også positivt med tanke på salg av bilen. Resterende del av trafikkavgiften overtas av ny eier og faktureres når denne tegner ny forsikring etter/i forbindelse med overtagelsen.

En annen fordel er at du ikke trenger å betale "unødvendig" avgift for biler som ikke brukes hele året, eksempelvis veteranbiler og sesongbiler, eller dersom du er bortreist halve året. 

Vrak

For bileiere som kjøper eller vraker biler i løpet av året vil det bli billigere ettersom de kun vil betale avgift for akkurat de dagene bilen er registeret og forsikret. Kjøper du for eksempel bil i slutten av juni eller desember vil du spare om lag 1 500 kroner sammenlignet med dagens ordning.

Hvis du er så uheldig å måtte vrake bilen din og kjøpe en ny som følge av en ulykke, må du i dag betale årsavgift for begge bilene. Dette vil du unngå med trafikkforsikringsavgiften, og det vil derfor bli billigere for deg som bileier.

 

Har du spørsmål om den nye ordningen, råder vi deg til å kontakte ditt forsikringsselskap.