Hopp til innhold
Min side

Bruker du kontrakt når du skal pusse opp?

Det er litt delte meninger her om det er vanlig eller ikke å skrive kontrakt med håndverkeren i forbindelse med oppussing. Noen mener det er en selvfølge at ”alle” bruker kontrakt. Kostnadene er som regel store. Selv har jeg en mistanke om at man kan bli så lettet over å finne en håndverker som virker pålitelig, og som gir et akseptabelt prisoverslag, at man tenker at ”Ja, ja, det går sikkert bra!” Og det gjør det jo også. Ofte.

Sekk med planker på fortau

Skal jeg skrive, eller skal jeg jobbe?

Jeg tror det er en utbredt oppfatning at håndverkere flest ikke liker papirarbeid, og at man, hvis man ønsker noe gjort, bør være forsiktig med å skape ”støy” i avtaleforholdet (Les: at håndverkeren takker nei til oppdraget og heller finner en mindre krevende kunde). Det er ikke min hensikt å forsøke å få alle til å lage skriftlige avtaler for å få vasken på kjøkkenet til å slutte å dryppe.

Men skal man bruke noen titusener, kan det være ryddig for begge parter å avtale noe om hva som skal gjøres, med hvilke materialer, og innenfor hvilke tidsrammer. Dessuten bør avtalen inneholde noe om hva som skal skje hvis arbeidet ikke går som planlagt (normalt dagbøter). Dette gir forbrukeren en viss sikkerhet, men det gir også trygghet til håndverkeren. Noen forbrukere kan kanskje være fristet til å ville putte inn flere ting i fastprisen enn hva som opprinnelig var tenkt.

 

Håndverkerorganisasjonene anbefaler

Faktisk er det slik at bransjeorganisasjonene innenfor de ulike håndverkerfagene anbefaler bruk av kontrakt. Dette gjelder for eksempel rørleggerbransjen, som har en utmerket forbrukerside.

Verken fagfolk eller forbrukere er tjent med useriøse aktører, og da vil det være underlig om en seriøs håndverker nekter å skrive kontrakt før arbeidene igangsettes. Spør også om håndverkerbedriften er tilsluttet sin bransjeforening. Det skal, i hvert fall på papiret, være et kvalitetstegn. Dessuten får du en klagemulighet til: Hvis noe går galt, kan du legge frem klagen din til håndverkerens bransjeorganisasjon. Denne er opptatt av å opprettholde bransjens omdømme.  

 

Større krav til dokumentasjon

Uavhengig av om håndverkerbedriften er organisert under sin bransjeorganisasjon eller ikke, er det ryddig å avtale skriftlig hva jobben går ut på. Hvis det oppstår problemer, kan det være gull verdt å ha en kontrakt hvor det går så klart som mulig frem hva dere har avtalt. Og hvis du skal selge huset, er kontrakten god dokumentasjon, sammen med spesifisert faktura, på hva som er gjort, når, og hvem som gjorde jobben. Det stilles stadig høyere krav til dokumentasjon ved omsetning av bolig.

 

Avtalene finnes lett tilgjengelig

Du trenger ikke finne ut hva avtalen bør inneholde på egen hånd. De finnes i standardutgaver og kan lastes ned fra Standard Norge.

forbindelse med håndverkertjenester, slik som oppussing av bad, elektrikerarbeider, omlegging av tak, med mer, er det to kontrakter å velge mellom.  Byggblankett 3501 for arbeider som koster mer enn 125.000 kroner (= 1.5 G: Folketrygdens grunnbeløp, per 1. mai 2019 er den kr 99 858.), og byggblankett 3502 for arbeider som koster mindre. Begge kontrakter kan fylles ut og lastes ned via lenken over. Du må registrere deg som bruker før du kan fylle ut og lagre kontrakten. Avtalene regulerer blant annet om det skal betales fastpris eller faktureres per time, hva som skjer hvis arbeidene blir forsinket, med mer.  

Med advokatforsikring kan du få hjelp

Lovbok og advokater

Advokatforsikring

Din egen advokat når du trenger hjelp i privatlivet. Du betaler ingen timepris.

Les mer om Advokatforsikring