Hopp til innhold
Min side - meld sak

Selskapet Thomas Cook gikk konkurs i natt. Som en følge av konkursen besluttet Thomas Cook Airlines Scandinavia å innstille alle flygninger i Norden mandag 23. september 2019. Thomas Cook eier reiseselskapet Ving og flyr flertallet av Vings gjester. Konkursen rammer over 6 000 nordiske reisende. 

Selskapet Thomas Cook er konkurs

Hvis du befinner deg i utlandet, må du vente på videre informasjon. Ving har uttalt at de jobber med å få oversikt, og at de vil informere reisende så snart de vet mer om hva som skjer videre. 

Alle som har kjøpt en pakkereise eller sammensatt reise gjennom Thomas Cook/Ving kan kreve bistand til hjemreise, midlertidig losji og refusjon for innbetalt forskuddsbetaling ved å fremsette krav til Reisegarantifondet. 

Ordningen gjennom Reisegarantifondet gjelder ikke dersom du kun har kjøpt en ruteflybillett eller bare en hotellovernatting.

Hjemreise

Dersom du befinner deg i utlandet og trenger bistand til å komme deg hjem, kan du sende en e-post med følgende emnetittel til: konkurs@rgf.no : Ving-HJEMREISE-[FERIELAND]-[FLYPLASS I NORGE]-[DITT NAVN]

Midlertidig losji

I noen tilfeller kan det bli tale om midlertid losji i påvente av hjemreise eller at reiser gjennomføres som planlagt selv om arrangøren er konkurs. Vi anbefaler at du tar kontakt med reisearrangør. 

Krav direkte fra hotellet

Vi har hørt at gjester ved enkelte hoteller har mottatt krav om betaling av oppholdet direkte fra hotellet etter at konkursen ble kjent. Vi anbefaler på et generelt grunnlag at slike krav ikke betales. Når det er sagt, har hotellet krav på betaling for utgifter (turistavgift, bar/restaurantbestillinger, utflukter osv.)  som uansett skal betales direkte til hotellet ved utsjekk.

Krav på refusjon

Reiser som blir kansellert som følge av konkursen, kan kreves refundert av Reisegarantifondet. Dette innebærer at du kan kreve å få tilbake det du har betalt mot å fremlegge en kopi av reisedokumenter og kvittering på betalt reise. Utbetalinger starter normalt fra 14 dager til 1 måned etter konkurs. 

Reisegarantifondet ber om at krav og henvendelser sendes på e-post og at dette vil føre til en raskere behandling av kravet enn kontakt via telefon. 

Les mer på www.reisegarantifondet.no og fondets informasjonsside om konkursen her

Reiser med andre flyselskaper

Ving skriver på sine nettsider at reiser bestilt med andre flyselskaper som British Airways, Norwegian, Thai Airways etc. ikke vil bli berørt. 

Reiseforsikring

Det er viktig å være klar over at man i utgangspunktet ikke kan bruke reiseforsikringen til å dekke ekstrakostnader som følge av konkursen. Er du usikker på hva som er dekket av din reiseforsikring, anbefaler vi at du ser på forsikringsvilkårene eller tar kontakt med forsikringsselskapet. 

Har du betalt ferien med et kredittkort og reisen ikke er påbegynt, kan du ha mulighet til å få igjen pengene gjennom kredittkortselskapet. Kontakt i så fall kredittkortselskapet snarest.